Al meer dan 100 jaar verzorgen wij vele veerdiensten

De roots van ons bedrijf liggen bij de veerpont Velden – Grubbenvorst. Hier begon Gilles Paulus in 1914 met het overzetten van passagiers. Om de dichter drs. P. te citeren voer hij “heen en weer”. Wat Gilles zich destijds niet heeft kunnen bedenken, is dat hiermee het begin werd ingeluid van een familiebedrijf dat ruim 100 jaar later jaarlijks miljoenen voertuigen en passagiers over de rivieren brengt met maar liefs tien veerponten in Zuidoost-Nederland.

Vacatures
1914
Oprichting veerbedrijf

In 1914 startte Gilles Paulus het huidige veerbedrijf met een veerverbinding op de Maas tussen Velden en Grubbenvorst. Gilles had met zijn vrachtscheepje altijd op de Maas gevaren. Zijn vrouw wilde echter voet aan vaste wal zetten dus werd er besloten om in Grubbenvorst neer te strijken. Gilles kreeg de exploitatierechten van de veerdienst Velden - Grubbenvorst en verdiende er daarnaast een centje bij met de vangst van paling.

Zijn vrouw runde het café aan de Grubbenvorster kant van de Maas en fungeerde als veervrouw als Gilles er niet was. Nadat zijn zoon Herman en vervolgens zijn kleinzoon Giel de veerverbinding voortzetten, nam kleinzoon Ton op 1 november 1973 de exploitatie van de veerdienst over.

Vanaf 1977
Uitbreiding veerbedrijf

In het begin was het geen vetpot, want al snel kreeg Nederland te kampen met een oliecrisis die ook zijn uitwerking had op de veerverdiensten. Auto's bleven weg en de inkomsten daalden dramatisch.

Maar gelukkig keerde het tij en wist Ton het veerbedrijf zelfs uit te breiden. In de 40 jaar hierop volgend worden de volgende veerverbindingen toegevoegd:

·     Lottum - Lomm (1977)
·     Baarlo - Steyl (1979)
·     Cuijk - Middelaar (1987)
·     Berg aan de Maas - Meeswijk (1997)
·     Broekhuizen - Arcen (2001)
·     Beusichem - Wijk bij Duurstede (2007)
·     Kessel - Beesel (2013)
·     Wijk bij Duurstede - Rijswijk (2014)
·     Huissen - Loo (2018)

2014
Hofleverancier

In 2014 vierde het veerbedrijf zijn 100-jarig bestaan. Bij die gelegenheid werd door Zijne Majesteit de Koning bij Zijn Beschikking van 3 februari 2014 het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” verleend aan Ton Paulus Veerbedrijf Velden BV te Velden.

2016
Vierde generatie

In 2016, als Ton en zijn vrouw Adrie al ruim 40 jaar aan het roer staan, treedt dochter Petra als vierde generatie toe tot het bedrijf. Op 23 augustus 2018 wordt zij benoemd tot nieuwe directeur. Samen met partner Tom ligt hiermee de dagelijkse leiding in handen van een nieuwe generatie die met frisse blik de toekomst tegemoet vaart.

Extra informatie

Hieronder staan koppelingen naar enkele informatieve websites.

- Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland

- Vrienden van de veerponten